31 mei 2018 - Leestijd: 4 min

Nog enkele weken en het is zover: de zomervakantie! Bijna tijd om die valiezen in te pakken, de auto vol te laden of naar het vliegveld te racen. Je gedachten worden overheerst door het vooruitzicht op een zalige vakantie vol zon, zee, strand, lekker eten, plezier, ontspanning…

Maar wat met je woning die onbewaakt achterblijft? Een verlaten woning is een paradijs voor inbrekers. Wij geven je 6 tips om inbraak te voorkomen.

1. Laat wat lichten branden

Door een tijdschakelaar op je lichten te plaatsen kan je af en toe een lamp laten branden wanneer je weg bent. Zo lijkt je woning altijd bewoond. Ook is het nuttig om buiten lampen met een bewegingssensor te plaatsen. Ze springen aan als er iemand in de buurt komt. Ideaal afschrikkingsmiddel dus.

2. Installeer een inbraakalarm

Als je een slimme woning met een inbraakalarm hebt ben je meteen op hoogte wanneer iemand probeert in te breken. Zo kun je direct ingrijpen en de politie verwittigen, indien dit niet automatisch gebeurt. De beste systemen hebben trouwens ook een goede camera-functie, waardoor je de inbreker ook op beeld hebt. Dat is nuttig voor het geval de dader toch al gevlucht is.

Investeren in een slimme woning is dus ook qua veiligheid zeker geen overbodige luxe!

3. Sluit alle ramen en deuren

Je deuren mogen natuurlijk geen open uitnodiging vormen voor inbrekers. Trek je deur dus niet zomaar achter je dicht, maar draai hem nog eens extra op slot. Kijk garagepoorten en tuinpoorten ook even na.

Zorg er ook voor dat alle ramen van je woning gesloten zijn voor je vertrekt, anders maak je het inbrekers veel te makkelijk om binnen te geraken. Ben je al een paar uur van huis, maar begin je plots toch te twijfelen of je dat ene raampje niet vergeten bent? Vraag dan even aan je buren of zij dit voor je willen controleren.

Heb je een smart hub? Nog beter! Dan check je het gewoon even zelf via de app en hoef je je buren niet onnodig lastig te vallen

4. Laat wat afwas staan

Laat een glas met water op je tafel staan of hang wat kleren over een stoel. Zo creëer je het idee dat je gewoon thuis bent. Een te opgeruimde woning trekt inbrekers aan.

5. Let op met sociale media

Let op met foto’s die je op sociale media plaatst. Plaats je foto’s van je vakantie bij voorkeur als je al terug bent. Anders geef je inbrekers een handige online uitnodiging om eens bij jou op bezoek te komen.

6. Vraag hulp aan experts

Heb je deze tips al toegepast, maar ben je toch niet volledig gerust? Vraag dan professionele ondersteuning. Bij Sentesia bieden we je een app aan waarmee jij je huis goed in de gaten kunt houden als je weg bent: je checkt eenvoudig of alles ok is, waardoor je met een gerust gevoel geniet van je vakantie. Je ontvangt bovendien een notificatie op je telefoon als er toch iets gebeurt. Zo waarschuwen we je meteen als je inbraak- of brandalarm afgaat en krijg je een screenshot als iemand je huis binnengaat.

Wil jij ook zonder zorgen op vakantie kunnen vertrekken? Vraag het Sentesia: we geven je vrijblijvend advies over een oplossing die bij jou, je woning en je budget past.