12 december 2018 - Leestijd: 3 min

Niets gezelliger dan met de feestdagen een grote kerstboom in huis te halen en ‘m samen met het gezin te versieren met de mooiste slingers en lampjes. Zo’n prachtig verlichte boom verhoogt echter ook het risico op brandgevaar. De kerstdagen brengen steeds een stijging in woningbranden met zich mee. Jouw kerstdiner kan zo weleens veranderen in een vurige vlammenzee. Lig je er liever niet van wakker? Kies dan voor een gevoelige rooksensor die je waarschuwt bij het eerste gevaar.

 

Wettelijk verplicht

In veel woningen in Vlaanderen is vandaag nog geen (werkende) rooksensor aanwezig. Vanaf 2020 zal de rooksensor echter verplicht zijn in élke Vlaamse woning, en zelfs op alle verdiepingen. Deze politieke beslissing werd gemaakt na de vaststelling dat in ons land nog steeds meer doden vallen bij woningbranden dan elders in Europa. Op dit moment is een rookmelder al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert.

Extra gevoelig

De aanschaf van een rooksensor is dus verplicht bij wet en geldt voor ons allemaal. Waarin je wél een verschil kunt maken, is het soort rooksensor waarvoor je kiest. Om een maximale bescherming te verzekeren voor jou, je gezin en huisdieren, opteer je best voor een gevoelig model zoals onze slimme rooksensor met dual alarm. Bij het eerste signaal van smeulend vuur gaat het alarm af en krijg je een melding op je smartphone via de Sentesia-app. Zo zijn jij, je gezinsleden én je woning veilig voor brandgevaar, ook wanneer je niet thuis bent. Daarbovenop integreert onze rooksensor zich op een mooie, subtiele manier in jouw interieur.

Belang brandpreventie wordt onderschat

Al een rooksensor in huis? Zorg dan dat je deze onderhoudt. Vier op tien Belgen onderhouden hun rooksensor te weinig, met rampzalige uitkomsten tot gevolg. Dankzij jouw rooksensor maken jij en je gezinsleden bij brand nochtans dubbel zoveel kans op overleven, zeker wanneer de brand ‘s nachts uitbreekt. Je rooksensor onderhouden kost bovendien maar enkele minuten per maand: je checkt de batterijen via de testknop en poetst de sensor met een (vochtig) doekje zodat stof zich niet ophoopt. Daarnaast kun je best ook twee keer per jaar je rooksensor grondig reinigen door ‘m aan de binnen- en buitenkant even te stofzuigen met een zacht opzetstuk. Kijk ten slotte ook naar de houdbaarheidsdatum van de sensor, en verlies deze niet uit het oog. Zorg zo dat jij zelf niet tot de groep behoort die brandrisico’s onderschat.

 

Haal vandaag nog een rooksensor in huis, en je bent helemaal klaar voor de komende feestelijkheden! Meer weten over de Sentesia-rooksensor? Contacteer ons dan gerust.